Черна хроника

От много време вече не гледам новини. Даже и не слушам новини. Нито пък ги чета. Само от време на време прочитам нещо, което ми се стори интересно, но то обикновено е с някаква техническа насоченост, иначе с новини не се занимавам. И ми е много добре, честно казано. Знам какви са недостатъците, знам защо е хубаво човек да е информиран и да има мнение по разни въпроси, но въпреки това вече не се интересувам от новини. Просто ми писна. Това не са новини, това е някаква 24 часова черна хроника в която само ти натякват, че зад всеки ъгъл дебне убиец, на всяка улична лампа се подпира курва, на всяко кръстовище те дебнат коли, които те чакат, за да те размажат по бронята си. Казват ти, че всичко е корупция и престъпления. Животът ти не значи нищо за никого и постоянно живееш на ръба, независимо дали го искаш или не. Опитват те всячески да ти внушат, че всичко е срещу теб. Че всичко е свирепо и те мрази и само чака удобен момент да ти съсипе или отнеме живота. Това са новините. Дори не трябва да се наричат новини, според мен. Ненавиждам ги. Наистина ги ненавиждам. Мразя ги. Мразя хората, които ги отразяват, мразя шефовете на тези хора, мразя хората, за които се отнасят новините. Новинарите не са хора, това са едни долни животни, които повтарят по команда каквото им се каже. Правят тъжни лица, когато съобщават за нечия смърт, усмихват се, когато по изключение отразят някоя “добра” новина и хората им вярват, но не и аз. Не казвам че аз съм прав, а другите грешат, може и да не е така, казвам само, че не им вярвам. За мен те са мръсни продажни лицемери и ме отвращават до дъното на душата ми с всеки техен тъжен поглед или мила усмивка.

Вчера си пуснах радио за първи път от адски много време и почти на секундата съжалих. Някакъв моторист се размазал в бус на Цариградско. Някакъв тъп капут шофьор извадил пистолет и застрелял друг шофьор по време на скандал в центъра. Ей такива ми ти работи. В един момент се замислих, какво печеля аз от това, че ги знам тези работи? Реално какво позитивно влияние имат тези неща върху мен? Ами никакво. Няма никакво значение, че знам кой как е умрял в този ден. Напълно непотребна информация. Ами аз по-добре да хвана да гледам някой сапунен сериал. Мразя ги, но според мен като качество надхвърлят многократно всички новинарски предавания и там нещата поне са измислени. Нищо, че са банални и предвидими. Ми те и новините са. Още от тази вечер знам, че утре някой пиян шофьор ще се огъне я около дърво, я около стълб и вероятно ще умре. От сега знам, че и утре политиците ще се обвиняват един друг за кризата, за престъпността и за песовете по улиците. То всеки ден е така. Аз го знам, и без да гледам тъпите новини. Те само дават на тази информация лица, имена и места. Тоест гнусни подробности от които нямам нужда. Ето за това не гледам новини, не слушам новини, не чета новини.

Това, което е важно за мен е да не създавам новини и да се моля, хората на които държа да не попадат в тях. Защото живеем в един изключително извратен, несправедлив и жесток свят и единственото нещо, което ни остава е да имаме надежда и да сме благодарни за това, което имаме, защото утре може вече да го няма, или да ни няма нас. Света може и да е свиреп, но е и достатъчно милостив, за да ти даде малко щастие, ако наистина го поискаш. Аз поне съм благодарен за това, защото ми стига.

p.s. И да бъдем позитивни, да му еба майката!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *